Yayınlarımız
-
Eser-i Hümayun : Ertuğrul Camii ve Şâzelî Tekkesi
Sultan II.Abdulhamid'in Yıldız Sarayının müştemilatında yaptırdığı Ertuğrul Tekke ve Camii, İstanbulumuzun en müstesna mekanlarından ve maabetlerinden biridir.
Fatih dönemini, Topkapı Sarayını hatırlatan çok yapılı mimarisi ile dikkat çeken ve Yıldız Sarayının hemen çevresinde yer alan Domaniç Türkmenlerinden oluşturulan Ertuğrul Alayının ibadeti için yaptırdığı bu camiiye de dedesi Ertuğrulun ismini Ertuğrul Cami adını vermiştir.
Gürsoy Grup Restorasyon tarafından 2008 - 2010 yılları arasında sürdürülen kapsamlı onarım ve restorasyon çalışmalarının da anlatıldığı "Eser-i Hümayun : Ertuğrul Camii ve Şâzelî Tekkesi", Gürsoy Grup Yayınları tarafından Dr. Ahmet Uçar’ın editörlüğünde yayınlandı.
incele
-
Kastamonu Nasrullah Kadı Cami ve Külliyesi
Medeniyetimizin kadim şehirlerinden biri olan Kastamonu, bir çok vakıf eserine ev sahipliği yapmaktadır. Bu vakıf eserlerinden biri de Nasrullah Kadı Camii'dir. Caminin banisi olan Nasrullah Kadı, vakıfları ve hayratı yanında ilmiyle de tanınmış saygıyla anılan, sevilen bir alimdir. Onun vakfettiği hayırların çoğu faal olarak hizmet vermektedir. Bunlardan biri olan Nasrullah Kadı Camii, yakın tarihimizde çok önemli bir yere sahiptir.
Nasrullah Kadı'nın hayatını ve dönemini anlatan, aynı zamanda Gürsoy Grup Restorasyon tarafından 2014 - 2017 yılları arasında sürdürülmüş kapsamlı onarım ve restorasyon çalışmalarına da yer verilen “Nasrullah Kadı Camii Kitabı”, Gürsoy Grup Yayınları tarafından Dr. Ahmet Uçar’ın editörlüğünde yayınlandı.
incele
-
Yenikapı Mevlevîhanesi Restorasyonu 2005-2010
18’inci yüzyılın sonunda İstanbul’da mütevazı bir zaviye kuruldu. Zaman içinde gelişerek bazı Osmanlı kaynaklarında “Mevlevîhâne der Bâb-ı Cedîd” olarak anılan bu tekke, kuruluş tarihi itibariyle Galata Mevlevîhanesi’nden sonra ikinci sırada yer alıyordu. Ancak zamanın etkilerine direnemeyen ve 21’inci yüzyıla geldiğimizde revnaklı yapısından geriye sadece temellerle harap binaların kaldığı bu tekke Yenikapı Mevlevîhanesi’nin ta kendisiydi.
Güryapı Restorasyon tarafından 2005-2010 yılları arasında sürdürülen onarım ve koruma projesiyle Yenikapı Mevlevîhanesi, eski tumturaklı günlerine geri dönmekle kalmadı, Fatih Sultan Mehmed Vakfı Üniversitesi bünyesinde uluslararası bir eğitim merkezi olarak hizmet vermeye başladı.
250’den fazla fotoğraf, arşiv belgesi ve röleve çizimleri ile yayımlanan ve Prof.Dr. M. Baha Tanman editörlüğünde hazırlanan “Yenikapı Mevlevîhanesi Restorasyonu 2005-2010” kitabı, Mevlevîhanenin tarihindeki en kapsamlı onarım ve koruma sürecine ve bir zamanların sanatkâr, bestekâr ve icracıların yetişmesine yol açan ilim, irfan ve irşat merkezi olarak hizmet verdiği tarihine ışık tutuyor.
incele
-
Mühr-i İstanbul Süleymaniye Camii
Osmanlı İmparatorluğu’nun kudretli padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın ve Mimar Sinan’ın hayatlarının detaylarıyla ele alındığı kitapta Süleymaniye Camii’nin yapımı da orijinal belgelere dayanılarak okura aktarılıyor.
Başta Müneccimbaşı Risalesi olmak üzere ilk kez yayımlanan çok sayıda belge ile zengin bir içeriğe sahip olan çalışma; Prof. Zekeriya Kurşun’un editörlüğünde, Büyükelçi Prof. Ahmet Kavas ve Araştırmacı Muhammed Tandoğan tarafından hazırlandı.
incele
-
Nakş-ı İstanbul Ortaköy Büyük Mecidiye Camii
Tahta çıktığında henüz 17 yaşındaydı. Ancak aldığı eğitim ve yetişme tarzı ile Osmanlı İmparatorluğu’ndaki modernleşme akımlarının öncüsü, eğitim reformlarının banisi, hatta Tanzimat Fermanı’nın mimarlarından biri olarak anılan Sultan I. Abdülmecid Efendi, köleliğin kaldırılmasına yönelik ilk adımı atan kişi olarak tarihe geçmiştir.
Sultan Abdülmecid döneminde inşa edilen saraylar, köşkler ve camiler ile İstanbul en güzel siluetine kavuşmuştu. İşte bu yapılar içinde Boğaz’ın incisi bir cami var ki onun için Nakş-ı İstanbul yakıştırması yapılır. Denize doğru bir rıhtım üzerinde bulunan Ortaköy Büyük Mecidiye Camii, dünün ve bugünün en gözde Osmanlı mirası olarak bir prenses kadar güzel bir yalı camidir.
Gürsoy Restorasyon tarafından 2011-2014 yılları arasında sürdürülen kapsamlı onarım ve restorasyon çalışmalarının anlatıldığı “Nakş-ı İstanbul Ortaköy Büyük Mecidiye Camii”, Gürsoy Grup Yayınları tarafından Dr. Ahmet Uçar’ın editörlüğünde yayınlandı. Sultan I. Abdülmecid Efendi’nin hayatı, şahsiyeti ve dönemi konusunda detaylı bilgilerin de alanında uzman isimler tarafından anlatıldığı bu eser, literatürde çok önemli bir yer aldı.
incele
-
İstanbul'un Nesilleri
İstanbul sesleniyor, duyuyor musunuz? İstanbul “Ben yürüdüğünüz sokaklarım, göğe yükselen kubbelerimle, ama en mühimi geçmişim ve geleceğimle varım” diyor. O, üstatların elyazmalarına nakşettiği kadim diyar olduğu kadar yüzlerce yıl sonra da dünyanın incisi olacağını biliyor.
Ve ekliyor: “Bilirsiniz, bana sahip çıktığınız kadar ben de nesllierinize sahip çıkarım.”
Kurulduğu günden bu yana İstanbul’un tarihi ve kültürü açısından önem teşkil eden mekanlarda çalışmalarını sürdüren Gürsoy Grup, kültür yayınlarıyla da İstanbul’a hizmet etmeye devam ediyor.
www.istanbulunnesilleri.com
-
Piyale Paşa Camii
Mimar Sinan’ın ölümsüz eserlerinden biri olan Piyale Paşa Camii’nin tarihini ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nü ile Güryapı İnşaat’ın gerçekleştirdiği restorasyon sürecini anlatan “Piyale Paşa Camii” kitabı Gürsoy Grup Kültür Yayınları tarafından yayımlandı.
Editörlüğünü Baha Tamnan ve İdris Bostan’ın yaptığı kitap, değerli hocalarımızın da katkılarıyla hazırlandı. Yoğun bir araştırma sürecinin ardından çıkan bu eser, Piyale Paşa Camii’nin hem tarihi, hem de mimari açıdan muazzam bir bilgi kaynağı olma özelliğine sahip.
incele